Sälja lägenhet

Att sälja lägenhet är en stor sak som fordrar stora beslut. Och som brukligt när man tar beslut behöver man bra underlag till dem – och när man ska sälja sin lägenhet är det en hel del som man kanske inte tänker på. Exempelvis när bästa tiden för att sälja sin lägenhet är. Generellt bör man sälja lägenhet när folk har tid att komma och titta. Således inte i semestertider eller nära inpå större helger.

Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr, klicka här

Nästa sak att ta ställning till är om du ska ordna allt kring försäljning själv eller om du ska vänd dig till en mäklare. En mäklare ska å enda sidan ha sin provision, baserad på säljsumman – en mäklare kan å andra sidan få ut ett högre pris än du kanske kan själv. Här får du själv avgöra hur duktig du är på marknadsföra din lägenhet och utforma säljande annonser. En erfaren mäklare känner till många knep och trix.

Exempelvis som att begära årsredovisning av bostadsrättsföreningen – då detta är något många köpare väger in i sitt beslut om de ska lägga ett bud. En annan sak är att fixa värdering och besiktning av lägenheten. Finns detta brukar priserna gå upp.

Visning av lägenheten du vill sälja
När du lagt ut en annons och gjort alla förberedelser får du till slut spekulanter som vill se på lägenheten du vill sälja. Avhängig hur mycket tid du har till förfogande kan du välja mellan privata visningar – där spekulanter bokar tid för att komma och titta – eller öppen visning – där du håller öppet hus för alla som är intresserade av lägenheten du säljer.

Oavsett vad du väljer är det viktigt att du visar upp lägenheten du vill sälja i sin bästa dager. Uppfräschad, städad, kanske renoverad och stylad. När du ska sälja din lägenhet kan det betala sig att anlita särskilda lägenhetsstylister vars uppgift är att höja attraktionsvärdet på den lägenhet du vill sälja.

Att sälja lägenhet på egen hand
När alla intresserade varit och tittat, och om du valt att sälja din lägenhet själv, är budgivningen nästa steg. Att sköta detta med mejl eller telefon är ett sätt att gå till väga. Dock brukar priset blir högre när du säljer lägenhet om du låter spekulanterna se varandras bud. Att registrera din lägenhet på Privatmäklaren.se skapar du möjligheter till öppen budgivning.

Hjälp av mäklare att sälja lägenhet
Att sälja lägenhet är ett stort jobb som kräver en del erfarenhet och kunskap. Därför är anlitandet av en mäklare oftast att förorda även om provisionen kan vara 4 – 6 % av försäljningssumman. Idag finns dock ett mellanting mellan försäljning via mäklare och privat försäljning – och det är internetbaserade mäklare. Du gör de flesta praktiska sakerna själv när du ska sälja din lägenhet och får teoretiskt stöd och hjälp med utformning av annons och kontakt med köpare och dylikt.

Du handhar visningen men en internetmäklare tar hand om budgivningen. På vägen får du kundstöd och tips och råd om hur du kan lösa olika problem. En sådan tjänst går oftast på en fast taxa och brukar vara betydligt billigare.