Sälja bostadsrätt

Att sälja bostadsrätt är en stor grej som kräver stora beslut. Och bra underlag är något man behöver när man tar beslut. När man ska sälja sin bostadsrätt är det mycket som man kanske inte tänker på. Exempelvis när bästa tiden är. I allmänhet bör man sälja bostadsrätt när folk har tid att komma och kolla. Således inte under semestern eller nära inpå större högtider.

Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr, klicka här

Nästa ställningstagande är till om du ska sköta allt kring försäljning på egen hand eller om du ska anlita en mäklare. En mäklare kan å ena sidan ta ut en saftig andel när du säljer bostadsrätt – å andra sidan kan en mäklare få ut ett högre pris än du kanske kan själv. Här får du själv bedöma hur kapabel du är på att formge säljande annonser och marknadsföra din bostadsrätt. Det är många konstgrepp och trix som en kunnig mäklare känner till.

Som att begära årsredovisning från bostadsrättsrättsföreningen – då detta är något många köpare vill titta på, så de vet hur ekonomin ser ut i föreningen de måste gå med i. En annan sak är att ordna inspektion och värdering av bostadsrätten. Finns detta brukar priserna stiga.

Visning av bostadsrätten du vill sälja
När du gjort allt förarbete och lagt ut annons får du slutligen spekulanter som vill titta på bostadsrätten du vill sälja. Beroende på hur mycket tid du har tillgång till kan du välja mellan öppen visning – där du håller öppet hus för alla som är intresserade av bostadsrätten du säljer – eller privata visningar – där anbudsgivare bokar tid för att komma och titta.

Oasvett hur det blir med detta är det angeläget att du visar upp bostadsrätten du vill sälja från sin mest attraktiva sida. Städad, uppfräschad, kanske renoverad och stylad. När du ska sälja din bostadsrätt kan betala sig att anlita särskilda bostadsrättsstylister vars enda uppgift är att höja attraktionsvärdet på den bostadsrätt du vill sälja.

Att sälja bostadsrätt för egen maskin
Om du tagit beslutet att sälja din bostadsrätt själv är budgivningen nästkommande steg då alla intresserade varit och tittat. Ett väg att gå vidare på är att sköta detta via mejl eller telefon. Dock brukar buden bli högre när du säljer bostadsrätt om du låter köparna följa budgivningen. Detta kan du arrangera genom att registrera din bostadsrätt på Privatmäklaren.se, eller kanske till och med Tradera.

Hjälp av mäklare att sälja bostadsrätt
Det är ett betydande arbete, som kräver en del kunnande och erfarenhet, att sälja en bostadsrätt. Därför är det oftast tillrådigt att anlita en mäklare även om arvodet kan vara 4 – 6 % av försäljningssumman.

Dock finns det idag finns ett mellanting mellan privat försäljning och försäljning via mäklare – och det är internetbaserade mäklare. Här gör du många av de praktiska sakerna själv när du ska sälja din bostadsrätt, men får hjälp med design av annons och kontakt med köpare. Du handhar visningen men en internetmäklare ordnar med budgivningen. Under arbetet har du support och får tips och råd. En sådan tjänst brukar vara betydligt billigare och går på en fast taxa.