Sälja bostad

Att sälja bostad är en stor sak som kräver stora beslut. Och som vanligt när man tar beslut behöver man bra underlag till dem och när man ska sälja sin bostad är det mycket som man kanske inte tänker på. Exempelvis när bästa tiden är. Generellt bör man sälja bostad när folk har tid att komma och titta. Alltså inte i semestertider eller nära inpå större högtider.

Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr, klicka här

Nästa sak att ta ställning till är om du ska sköta allt kring försäljning själv eller om du ska ta hjälp av en mäklare. En mäklare kan å ena sidan ta ut en saftig andel av föresäljning – å andra sidan kan en mäklare få ut ett högre pris än du kanske kan själv. Här får du själv avgöra hur duktig du är på att utforma säljande annonser och marknadsföra din bostad. Det är många knep och trix som en erfaren mäklare känner till.

Som att begära årsredovisning från bostadsrättsföreningen – då detta är något många köpare vill titta på, så de vet hur ekonomin ser ut i föreningen de måste gå med i. En annan sak är att ordna besiktning och värdering av bostaden. Finns detta brukar priserna stiga.

Visning av bostaden du vill sälja
När du gjort alla förberedelser och lagt ut en annons får du till slut spekulanter som vill se på bostaden du vill sälja. Beroende på hur mycket tid du har till förfogande kan du välja mellan öppen visning – där du håller öppet hus för alla som är intresserade av bostaden du säljer – eller privata visningar – där spekulanter bokar tid för att komma och titta.

Oasvett vad du väljer är det viktigt att du visar upp bostaden du vill sälja i sin bästa dager. Städad, uppfräschad, kanske renoverad och stylad. När du ska sälja din bostad kan betala sig att anlita speciella bostadsstylister vars enda uppgift är att höja attraktionsvärdet på den bostad du vill sälja.

Att sälja bostad på egen hand
Om du valt att sälja din bostad själv är budgivningen nästa steg när alla intresserade varit och tittat. Ett sätt att gå till väga är att sköta detta med mejl eller telefon. Dock brukar priset blir högre när du säljer bostad om du låter köparna se varandras bud. Detta kan du göra genom att registrera din bostad på Privatmäklaren.se, eller kanske till och med Tradera.

Hjälp av mäklare att sälja bostad
Det är ett stort arbete som kräver en del kunskap och erfarenhet att sälja en bostad. Därför är oftast en mäklare att rekommendera även om arvodet kan vara 4 – 6 % av försäljningssumman. Idag finns dock ett mellanting mellan privat försäljning och försäljning via mäklare – och det är internetbaserade mäklare. Du gör många av de praktiska sakerna själv när du ska sälja din bostad och får hjälp med utformning av annons och kontakt med köpare.

Du sköter visningen men en internetmäklare ordnar med budgivningen. På vägen har du support och får tips och råd hur du kan gå till väga. En sådan tjänst brukar vara betydligt billigare och går på en fast taxa.