Mäklare

Att vara en objektiv mellanhand mellan säljare och köpare vid en bostadsaffär är en mäklares huvudsakliga uppgift. En tillämpande mäklare måste dels ha korrekt utbildning samt bevis på att denne innehar en ansvarsförsäkring. Den som pluggar till mäklare läser flera olika ämnen, som ekonomi, psykologi, juridik, byggteknik och naturligtvis fastighetsvetenskap. Detta för att möta upp alla de olika utmaningar som yrket kräver.

Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr, klicka här

Att hitta en mäklare
Att hitta en bra mäklare är absolut ingen enkel sak. Står du i begrepp att hitta en och känner dig maktlös inför detta är du dock inte ensam – och vissa har försökt hitta utvägar från problemet. HittaMäklare är exempelvis en tjänst på internet som kan rationalisera sökandet efter bra mäklare.

Denna tjänst är nämligen speciellt utvecklad för dig som står i begrepp att sälja din bostad och söker en mäklare. Du kan här skriva in din lägenhet eller villa gratis för att sedan ge intresserade mäklare möjlighet att lägga anbud.

Fler tjänster på nätet som hjälper dig finna mäklare
JämförMäklare är en annan internettjänst för den som letar efter mäklare. Du fyller enkelt i ett formulär med info om din bostad. JämförMäklare söker sedan upp den mäklare som bäst passar dina behov och skapar sedan kontakt med denne. Här kan man även läsa andra säljares omdömen om de mäklare du blir föreslagen.

En annan mycket användbar tjänst, där du kan läsa omdömen om mäklare, är LocalEars – även om tjänsten i stort inbegriper alla sorts företag. Omdömena lämnas av privatpersoner som nyttjat deras tjänster. På denna sida kan man alltså få en totalbild över de mäklare som folk föredrar och de som ratas.
Med motiverande kommentarer finns här mäklare från hela Sverige betygsatta.

Om du dock föredrar att personligen besöka en mäklare finns det flera med kontor runt om i Sverige. Man bokar in ett möte och vanligtvis gör mäklaren ett besök i din bostad och gör en värdering.

Därefter fixar mäklaren med annonsering, visning och det juridiska.

Hur mycket hjälp vill du ha av din mäklare?
Vill du spara på utgifterna finns det en internetbaserad variant. Där träffar du aldrig mäklaren i verkligheten utan har endast internetkontakt. Där gör du mycket av arbetet själv, men med din internetmäklare som guide. Denne utformar därefter annonser och kundkontakt, emedan du får ordna med själva visningen. Vill du sälja din bostad för egen maskin – men behöver guidning och hjälp kring detta – så finns även detta alternativ hos flera mäklare.

Man kan då få hjälp med utformning av annons och telefonsupport när det uppstår frågor. Känner man att man trots allt inte klarar av det själv, kan man när som helst ta steget vidare och välja att ta in en mäklare.
Olika större mäklare i Sverige

I Sverige finns flera större mäklarkedjor. Svensk fastighetsförmedling bör nämnas samt Mäklarhuset och Fastighetsbyrån – där den sistnämnde är det största företaget och en del av Swedbankkoncernen. Här arbetar runt tusen mäklare på över 200 kontor. Mäklarhusets har bortåt 130 kontor med ungefär 300 mäklare. Svensk fastighetsförmedling har cirka 950 mäklare uppdelat på 200 kontor.