Lediga lägenheter

Lediga lägenheter är generellt ingen lätt sak att hitta. Självklart har det mycket att göra med var man letar ledig lägenhet och när man gör det. Svårast är det i större orter som Malmö, Göteborg och Stockholm samt studentorter. Svårast är det dessutom att hitta ledig lägenhet på höst och vår – då alla söker lediga lägenheter.

Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr, klicka här

Bästa tipset om du vill hitta lediga lägenheter är alltså att leta på mindre orter på sommar eller vinter. Detta gäller speciellt dem som letar lediga studentlägenheter.

Olika vägar att leta lediga lägenheter
Precis som med att söka jobb är den bästa vägen att leta lediga lägenheter att söka i sin egen bekantskapskrets. Någon känner någon som vet. Annars är idag internet det bästa sättet att leta lediga lägenheter.

Där finns olika annonssidor där lediga lägenheter utannonseras. Exempelvis Blocket, Bopunkten och Hyrestorget. Störst är Blocket med runt 5 000 annonser för lediga lägenheter runt hela Sverige. Det finns till och med betaltjänster som håller koll på när det dyker upp nya lediga lägenheter och skickar dig ett sms om det.
Sedan har de flesta städer en bostadsförmedling som handhar lediga lägenheter.

Då får man ställa sig i kö och är det en ort med attraktivt boende kan denna kö bli lång. I Stockholms innerstad är denna kö flera år lång. I mindre landsortsstäder kan man ibland få lägenhet efter bara ett par dagar. Svårast är att hitta mindre lediga lägenheter. Därför är det vanligt bland ungdomar att gå ihop i ett kollektiv och tillsammans hyra en större lägenhet. Det blir både billigare per person och lättare att hitta.

Leta lediga lägenheter hos privata hyresvärdar
En sällan använd väg till lediga lägenheter är att ringa runt till alla de privata hyresvärdarna som sällan använder kösystem och kanske inte är så snabba med annonsering. Där kan man förvånansvärt ofta få napp på lediga lägenheter.

Du kan i sådana fall faktiskt hålla koll på dödsannonserna och kontakta hyresvärden i det hus den avlidne bott. Dock bör du av respekt inte kontakta anhöriga till den avlidne, utan bara försiktigt fråga hyresvärden om det finns lediga lägenheter inom kort.

En annan möjlighet som få använder sig av är att som sökande av lediga lägenheter lägga ut en annons. Detta sänder signaler till hyresvärden att du är aktiv, engagerad och dessutom besparar du hyresvärden allt jobb och kostnader med annonsering och att svara på telefon och mejl – vilket annars är ett stort jobb när man utannonserar lediga lägenheter.

Tillgången till lediga lägenheter går i vågor
Tillgången till lediga lägenheter skriftar väldigt mycket beroende på hur bostadsmarknaden ser ut. Flera faktorer påverkar och det går i vågor. Då och då är det byggboom som följs av större tillgång till lediga lägenheter. De som har råd flyttar till de nybyggda lägenheterna och plötsligt friläggs en stor del lediga lägenheter. Men i sämre ekonomiska tider håller folk kvar vid sitt boende och det blir svårare att hitta lediga lägenheter.

Då måste man ta till list och uthållighet för att hitta ledig lägenheter.