Lägenhet i Spanien

Ända sedan Francos regim föll i slutet på 70-talet har det blivit en speciell grej för Svenskar att skaffa sig en lägenhet i Spanien. Under hela 80, 90 och 00-talen har det byggts i framförallt kuststräckan vid Costa del Sol små urbanisationer med i förlängningen tiotusentals lägenheter som köpts av nordeuropéer som längtar efter lägenhet i Spanien.

Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr, klicka här

Många som kanske inte har ekonomin, eller som nöjer sig med att bara bo i lägenhet i Spanien ett par veckor om året, föredrar att hyra en lägenhet i Spanien. Men de som när en dröm om långa soliga semestrar – eller till och med att flytta dit på ålderns höst – gör allt för att förverkliga sin dröm och skaffa sin lägenhet i Spanien.

Köp av lägenhet i Spanien
Om ekonomin inte finns – men man har bestämt sig att skaffa en lägenhet i Spanien – är det banklån som gäller. Detta kan tas både i Sverige och i Spanien. I Spanien finns det inga restrektioner om huruvida man är Spansk medborgare eller er. Dock kan man bara få 50 % av den totala summan i lån vid köp av lägenhet i Spanien. Det är sedan brukligt att man direkt vid köpet betalar en handpenning på 10 % av totalsumman för lägenheten i Spanien. Därefter har man 4 till 6 veckor på sig att slutföra köpet.

När man köper lägenhet i Spanien är det fler utgifter man måste ha i åtanke. Utöver själva köpesumman för lägenheten i Spanien måste man betala olika skatter och registreringsavgifter. Man får sedan också gå med i en så kallad samfällighetsförening. Denna förening ser till att gemensamma anläggningar på området fungerar – som exempelvis pool, grönområden, gatubelysning mm.

Sist men inte minst får man inte glömma att man ofta köper sin lägenhet i Spanien omöblerad. Du måste alltså ha pengar till att göra en full möblering med köksredskap och allting – då att frakta allt sådant från Sverige blir så dyrt att det inte lönar sig.

Billigare sätt att köpa lägenhet i Spanien
Eftersom det byggs nya lägenheter i Spanien hela tiden, och byggherrarna är angelägna om att dels få dessa sålda och dels behöver att pengarna strömmar in så de kan fortsätta starta nya byggprojekt – är det många som erbjuder billigare priser om man betalar för lägenheter i Spanien som ännu inte är färdigbyggda. Då betalar du in stegvis under byggets gång. Ju mer färdig lägenheten är, ju större del av totalsumman betalar du. På detta sätt har du dels längre tid på dig att få ihop pengar till din lägenhet i Spanien, och dels har du viss möjlighet att påverka utformningen, då du följer arbetets gång.

Utöver detta erbjuds en garanti på lägenheter i Spanien som håller på att byggas som du inte har om du köper en redan färdigbyggd. Ofta ser den ut som så att du under första året slipper att stå för kostnaderna för mindre fel och brister som kan uppstå. På större fel är motsvarande garanti på din lägenhet i Spanien 10 år.