Hyresrätt

Om man vill ha hyresrätt är det i allmänhet ingen lätt sak att finna en sådan. Naturligtvis har det betydelse var man letar hyresrätt och vid vilken tidpunkt. Svårast är det att hitta en hyresrätt i större städer som Stockholm, Göteborg och Malmö – samt studieorter. Mest olämpliga tider att leta hyresrätt på är hösten och våren – då de flesta söker hyresrätter.

Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr, klicka här

Bästa tipset om du vill söka en hyresrätt är alltså att göra det på mindre orter på sommaren eller vintern. Detta gäller speciellt dem som vill ha hyresrätter speciellt avsedda för studenter.

Olika sätt att hitta hyresrätter
Precis som när man söker jobb och letar via folk man känner är det också det bästa när man söker hyresrätt. I din vänkrets är det oftast någon som känner någon som vet var du kan hitta en ledig hyresrätt. Om detta inte blir din lösning fungerar internet också bra idag. Där finner du diverse annonssidor där lediga hyresrätter utannonseras. Du kan även kontakta bostadsförmedlingen i den stad där du vill finna en hyresrätt och ställa dig i kö. Bostadsförmedlingar finns i de flesta städer, men kön man ställer sig i för att få en hyresrätt kan vara ganska långa beroende på hur attraktivt det är att bo där. I Stockholms innerstad är kö flera år lång.

Saker att tänka på när man ska hyresrätt
Det absolut viktigaste när man ska skaffa hyresrätt är att man upprättar ett regelrätt kontrakt mellan hyresvärden och dig som hyresgäst. Kontraktet ska reglera vem som är hyresgäst och vem som är hyresvärd, vilken lägenhet som kontraktet avser, om det ingår källar- eller vindsförråd, parkeringsplats, uppsägningstid, när hyran ska betalas in samt under vilken tidsperiod kontraktet gäller.

Innan kontraktskrivande på en hyresrätt är det även viktigt att undersöka om det finns reglerat om du har några skyldigheter angående lägenhetsvård och renovering – vilket kan medföra en del arbete och utgifter.

Innan du skaffar hyresrätt är det också vettigt att få titta på besiktningsprotokollet. En besiktning på hyresrätter görs alltid innan de åter hyrs ut – så det är klart vilka skador och renoveringar som förre hyresgästen har åstadkommit när du flyttar in i hyresrätten. Om du – innan du övertar hyresrätten – har tittat på besiktningsprotokollet kan du själv undersöker att allting verkligen är som protokollet påstår. Har du anmärkningar kan du ta upp detta så att allting är korrekt innan du flyttar in i hyresrätten. Du kan annars bli skyldig att ersätta skador som redan fanns när övertog hyresrätten – men som inte funnit med i besiktningsprotokollet.

Att bo i hyresrätt är aldrig problemfritt
Du kan aldrig gå säker från konflikter och dispyter även om du upplever att du har en bra hyresvärd. Men om du anser att hyresvärden agerar fel mot dig, inte håller det som lagen reglerar eller det som står i kontraktet – kan du ta kontakt med hyresnämnden. Denna myndighets åtgärder är i första skedet att medla mellan parterna och, om inte det fungerar, ställa ett avgörande som de inblandade i konflikten får följa.