Hyra lägenhet

Om man vill hyra lägenhet är det generellt ingen lätt sak att hitta en sådan. Givetvis spelar det roll var man letar ledig lägenhet och vid vilken tidpunkt gör det. Svårast är det att hyra lägenhet i större orter som Malmö, Göteborg och Stockholm samt studentorter.

Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr, klicka här

Svåraste tidpunkten är på höst och vår – då de flesta söker lägenhet att hyra. Bästa tipset om du vill hyra lägenhet är alltså att leta i mindre städer eller orter på sommaren eller vintern. Detta gäller speciellt dem som vill hyra studentlägenhet.

Olika sätt att hitta lägenheter att hyra
På samma sätt som att bästa sättet när man söker jobb är att gå via folk man känner är det när man vill hyra lägenhet. I din bekantskapskrets är det oftast någon som känner någon som vet var du kan hyra lägenhet. Om inte det fungerar är internet ett bra sätt idag att hitta lägenhet att hyra. Där finns olika annonssidor där lediga lägenheter utannonseras. Du kan också ställa dig i kö hos en av de bostadsförmedlingar som finns för de som vill hyra lägenhet. Dessa finns i de flesta städer, men kan vara ganska långa beroende på hur attraktivt det är att hyra lägenhet där. I Stockholms innerstad är denna kö flera år lång.

Saker att tänka på när man ska hyra lägenhet
Det absolut viktigaste när man ska hyra lägenhet är att det upprättas ett korrekt kontrakt mellan dig som hyresgäst och hyresvärden. I kontraktet ska regleras vilken lägenhet som kontraktet avser, vem som är hyresgäst och vem som är hyresvärd. Vidare om det ingår vinds- eller källarförråd, parkeringsplats, under vilken tidsperiod kontraktet gäller, uppsägningstid samt när hyran ska betalas in. När du ska hyra lägenhet är det också viktigt att kolla om det i kontraktet finns reglerat om du har några skyldigheter angående lägenhetsvård och renovering.

Det kan också vara vettigt att du innan du hyr lägenhet ber om att få titta på besiktningsprotokollet. En besiktning på lägenheter görs alltid innan de hyrs ut så när du kommer och ska hyra lägenheten ska det vara klart vilka skador och renoveringar som ligger på förre hyresgästen. Om du – innan du ska hyra lägenhet – har tittat på besiktningsprotokollet kan du själv kontrollera att allting verkligen är som det står där. Har du invändningar kan du ta upp detta så att allting stämmer innan du hyr lägenheten. Om du inte gjort detta kan du, när du själv i framtiden flyttar, bli ersättningsskyldig för skador som redan fanns när du hyrde lägenheten, men som inte funnit med i besiktningsprotokollet.

Hyra lägenhet är aldrig problemfritt
Även om du känner att du har en bra hyresvärd kan man aldrig gå säker från konflikter och dispyter. Om du anser att hyresvärden agerar fel mot dig, inte håller det som står i kontraktet eller det som lagen reglerar – kan du kontakta hyresnämnden. Deras åtgärder är att i första hand medla mellan parterna och i andra hand att ta ett beslut som ni som står i konfliktsituation får anpassa er efter.