Fritidshus till salu

Drömmen om att hitta det perfekta fritidshuset till salu är det många som när. Den lilla stugan i den mysiga miljön dit man kan bege sig och ta det lugnt. Men det är mycket att tänka på innan man börjar leta efter ett fritidshus till salu. Man bör fundera igenom varför man vill ha det och vad man är beredd att lägga i tid och pengar på att ha det.

Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr, klicka här

Skötsel av fritidshus
Om man är van vid lägenhet och börjat leta efter ett fritidshus till salu, för att man vill komma bort från stan, ska man minnas att det kräver en hel del jobb. Det är inte bara skötsel av trädgård – med allt det innebär – som krävs, det är också själva fritidshuset. Hittar du ett fritidshus till salu är det ofta i någon form av behov av upprustning. Och varje år uppstår nya saker som måste göras. Målning, reparationer, snickeri. Såvida man inte har pengar nog att anlita hantverkare allt som oftast är det bra att vara händig. Kanske har du inte tänkt på detta när du söker efter fritidshus till salu – eller så är det just detta du tänkt på. Det viktiga är att du tänker igenom det.

Hur man hittar ett fritidshus till salu
Det finns många olika sätt att hitta ett fritidshus till salu. Bor du i närheten av ett fritidshusområde som du tycker känns bra kan du helt enkelt bege dig dit och vandra runt. Framförallt före och efter sommaren finns det många fritidshus till salu. På våren hittar du fler fritidshus till salu – men dyrare. På hösten är de billigare. De som har fritidshus till salu brukar annonsera detta på sin grind eller i nära anslutning till fritidshuset.

Om detta inte fungerar är både tidningar och internet bra stället att söka efter fritidshus till salu. Sök helt enkelt på ”fritidshus salu” på din ort så kommer det upp annonser på fritidshus till salu.

Fritidshus vs. permanentboende
Vissa har som tanke när de söker efter ett fritidshus till salu att de i framtiden ska flytta dit permanent. I fritidshusområde och kolonistugeområde finns det dock oftast stora begränsningar för att försvåra precis detta. Till exempel brukar all service som vägskötsel, soptömning och vatten helt stängs av på vinterhalvåret. De flesta fritidshusområden har arrendeavtal med kommunen – som löper över ett begränsat antal år. Att detta sedan förlängs är inte alls en självklarhet.

I värsta fall vill kommunen använda marken till annat och begär att fritidshusen flyttas. Även medans arrendeavtalet löper på är många kommuner restriktiva till permanent boende på fritidshusområden. Kommunerna vill att områdena ska vara enbart för sommarboende och drar därför vintertid in den kommunala service som man annars kan ta för given. På flera håll är viljan att göra om dessa områden till permanent bostäder dock så stort att kommuner i stället utbjuder åt sina arrendatorer att köpa loss marken, vilket förändrar förutsättningarna och kommunerna ger service året runt.

Dock är det vanligaste fortfarande att de som söker efter fritidshus till salu bara vill ha sin lilla lugna stuga om sommaren.