Fastighetsmäklare

En fastighetsmäklares uppgift är att agera objektiv mellanhand mellan säljare och köpare vid en bostadsaffär. En praktiserande fastighetsmäklare måste dels ha rätt utbildning samt bevis på att man innehar en ansvarsförsäkring. Den som studerar till fastighetsmäklare läser en mängd olika ämnen, som juridik, ekonomi, psykologi, byggteknik och naturligtvis fastighetsvetenskap. Detta för att möta upp alla de olika utmaningar som yrket kräver.

Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr, klicka här

Att hitta en fastighetsmäklare
Att hitta en bra fastighetsmäklare är definitivt ingen enkel sak. Står du i begrepp att finna en och känner dig maktlös inför detta är du dock inte ensam – och vissa har försökt hitta lösningar på problemet. HittaMäklare är exempelvis en tjänst på internet som kan effektivisera sökandet efter bra fastighetsmäklare.

Denna tjänst är nämligen särskiljt konstruerad för dig som står i begrepp att sälja din bostad och söker en fastighetsmäklare. Du kan här registrera din lägenhet eller villa gratis för att sedan ge hågade fastighetsmäklare möjlighet att lägga anbud.

Fler tjänster på nätet som hjälper dig finna fastighetsmäklare
JämförMäklare är en annan internettjänst för den som letar efter fastighetsmäklare. Du fyller enkelt i ett formulär med info om din bostad. JämförMäklare söker sedan upp den mäklare som passar dina behov bäst och skapar sedan kontakt med denne. Här kan man även läsa andra säljares omdömen om de fastighetsmäklare du blir föreslagen.

LocalEars är också en mycket användbar tjänst där du kan läsa omdömen om fastighetsmäklare – även om tjänsten i stort innefattar alla sorts företag. Omdömena lämnas av privatpersoner som nyttjat deras tjänster. På denna sida kan man alltså få en överblick över de fastighetsmäklare som folk föredrar och de som ratas.
Fastighetsmäklare från hela Sverige finns här betygsatta och med motiverande kommentarer.

Om du föredrar att personligen besöka en fastighetsmäklare finns det många med kontor runt om i Sverige. Man bokar in ett möte och vanligtvis gör fastighetsmäklaren ett hembesök och gör en värdering av din bostad. Sedan ordnar fastighetsmäklaren annonsering, visning och det juridiska.

Hur mycket hjälp vill du ha av din fastighetsmäklare?
Vill du spara på utgifterna finns det ett internetbaserat alternativ. Där träffar du aldrig fastighetsmäklaren i verkligheten utan har internet kontakt. Där gör du flera delar av arbetet själv, men med din internetmäklare som guide. Denne utformar sedan annonser och kundkontakt, medan du får ordna med själva visningen. Vill du sälja din bostad på egen hand – men behöver guidning och hjälp kring detta – så finns även detta alternativ hos flera fastighetsmäklare. Man kan då få hjälp med utformning av annons, samt support via telefon när man har frågor. Känner man att man trots allt inte klarar av det själv, kan man när som helst uppgradera och välja att ta in en mäklare.

Olika större fastighetsmäklare i Sverige
I Sverige finns många större mäklarkedjor. Man bör nämna Svensk fastighetsförmedling, Mäklarhuset och Fastighetsbyrån där den sistnämnde är det största företaget och en del av Swedbanks koncern. Här jobbar cirka 1000 fastighetsmäklare på över 200 lokalkontor. Svensk fastighetsförmedling har cirka 950 fastighetsmäklare fördelat på 200 kontor. Mäklarhusets har cirka 130 kontor med ungefär 300 fastighetsmäklare.