Fastighet till salu

När du letar efter en fastighet till salu kan det först vara bra att veta vad som räknas som fastighet. Enligt Jordabalken i Sveriges Rikes Lag är det: ”fast egendom med tillhörande markområde”. En fastighet kan således vara olika sorters byggnader, men även växtligheten runtomkring.

Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr, klicka här

Är det inte detta du söker kanske det inte är fastighet till salu du ska leta efter. Annars är det bara att köra på. Antalet fastigheter i Sverige ökar hela tiden – enligt en nyligen gjort beräkning får vi ungefär 20 000 fastigheter mer om året. Det innebär givetvis också att andelen fastigheter till salu ökar.

Att köpa fastighet till salu
Om tänker köpa fastighet till salu bör du kontakta en fastighetsmäklare. Denne har specialkompetens i att förmedla fastigheter. En fastighetsmäklare måste vara ansluten till Fastighetsmäklarnämnden (FMN) – som garanterar att fastighetsmäklaren förmedlar fastigheter till salu på ett etiskt och kompetent sätt. Så innan du börjar göra affärer med din fastighetsmäklare kring en fastighet till salu är det bra att kontakta FMN och kontrollera om den mäklaren är ett ärende hos dem.

Fastigheter till salu är oftast dyra historier och kräver stora summor pengar. Kanske behöver du banklån och bör då begära ett lånelöfte så du vet vilka summor du har att röra dig med. Du kan även kontakta flera mäklare och låta dem inkomma med bud på försäljningsuppdraget. Lägg ut ett anbud, ta personlig kontakt med de som är mest intressanta och välj sedan den som ger dig bäst förutsättningar.

Provisionen till en fastighetsmäklare i samband med försäljning av fastighet till salu kan ske på två sätt. Det ena är att mäklaren vill ha en viss procent av fastigheten till salus försäljningspris. Det andra är om han vill ha ett på förhand fastställt pris. Var även noga med att fråga vad som ingår i arvodet, så det inte dyker upp dolda kostnader och avgifter i efterhand.

Regler och besiktning vid köp av fastighet till salu
När du hittat en fastighet till salu som verkar intressant är ett vettigt steg att kontakta en oberoende besiktningsman. Har du ingen god kännedom om byggen och fastigheter är det svårt att veta om det pris som önskas för fastigheten till salu är vettigt. Kanske finns det icke synliga skador eller behov av renoveringar som leder till stora kostnader längre fram. Då är det bra att en kompetent besiktningsman har gjort en kontroll av fastigheten till salu så du vet att du får vad du betalar för. Ett intyg från denne gör det också enklare att få ett banklån, då banken kan vara säkrare på att fastigheten som du använder som säkerhet till lånet går att avyttra i fall av betalningssvårigheter.

Var kan man hitta fastighet till salu
När du söker fastigheter till salu kan exempelvis surfa inpå Locum, Objektvision eller Komersiella.se. Är fastigheten till salu i Göteborg eller Stockholm kan du med fördel vända dig till sajten Ledigalokaler. Ett annat vettigt sätt att söka fastighet till salu är i lokaltidningen eller de större tidningarna som Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.