Bygga fritidshus

Synen på fritidshus har ändrats radikalt de senaste åren. Förr var att bygga fritidshus jämställt med att ställa upp en liten stuga på ett mysigt ställe där man kunde koppla av, kanske odla lite och låta barnen leka. Idag är att bygga fritidshus nära på jämställt med att bygga ett riktigt hus. Förr vara det dass ute, idag är det nästan självklart att det ska vara inomhus – om än kanske i form av ekotoa, frystoa eller mulltoa. Rinnande vatten, el, tv och till och med bredband börjar också bli något som den moderna människan inte kan klara sig utan och därför också finns med på önskelistan när man ska till att bygga fritidshus.

Sälj din Lägenhet/Hus – Fast mäklararvode 5000kr, klicka här

Trots all bekvämlighet som den moderna människan vill ha med när hon ska bygga fritidshus så blir det vanligtvis billigare än vanliga hus. Fortfarande nöjer man sig med mindre yta och att avstå från vissa bekvämligheter som disk och tvättmaskin. Materialet brukar också vara billigare och man brukar nöja sig med sk. torpargrund.

Bostadslov krävs även när man ska till att bygga fritidshus
Vissa saker är dock alltid det samma oavsett om man bygger vanligt hus eller om man vill bygga fritidshus. En sådan sak är att man måste söka bygglov hos Boverket. Däremot är kraven när man ska bygga fritidshus inte lika många. Dock finns det regler när man ska bygga fritidshus. Huset bör förläggas på ett fritidshusområde och får ej täcka mer än 60 kvadratmeter. Om du ska bygga ett fritidshus på ett kolonistugeområde kan den maximala kvadratytan vara ända ner till 15 kvadratmeter. Om du ska bygga fritidshus på landet finns det dock inga sådana föreskrifter.

Att bygga fritidshus som ska bli permanent
Vissa har som tanke att bygga fritidshus som de i framtiden ska flytta till permanent. Är detta din tanke är det viktigt att du funderar igenom var du väljer att bygga fritidshus. I fritidshusområde och kolonistugeområde finns oftast stora begränsningar för att förhindra just detta. Exempelvis att all service som vatten, soptömning och vägskötsel helt stängs av på vinterhalvåret. De flesta områden där folk byggt fritidshus har oftast arrendeavtal med kommunen – som efter några år löper ut, och det är inte alls säkert att kommunen förlänger, utan vill att husen flyttas. Det finns dock ingen lagstiftning i Sverige som förbjuder att man bygger fritidshus och flyttar ut i det permanent.

Byggandet av fritidshus
Att bygga fritidshus kräver ju en del kunskap, och är kanske inget man ska ge sig på om man aldrig hållit på med det tidigare. Dock finns det alternativ. Det finns flera företag som säljer i stort sätt färdiga stugor som de kommer till tomten och sätter ner på en torpargrund. Dessa finns i alla möjliga storlekar och bekvämligheter. Möjligheten finns också att sätta flera ihop och foga samman dessa. Och ska det dras in el och vatten bör man därefter kontakta elektriker och rörmockare. Och kanske avsluta med en snickare och en målare som fogar ihop de sista skavankerna.

Och vill du inte bygga fritidshus finns det gott om sådana att både köpa och hyra.